Gigantul a fost descoperit în Groapa Kermadec şi are o lungime de până la 34 de centimetri, adică de 10 ori mai mult decât celelelte crustacee din familia amfipodelor. Ciudatele animale au fost scoase la suprafaţă cu ajutorul unei capcane speciale, echipată cu o cameră de luat vederi protejată de geamuri de safir, pentru a rezista presiunilor enorme de la mare adâncime.
Cercetătorii din Scoţia şi Noua Zeelandă au reuşit să filmeze 9 astfel de exemplare şi să captureze şapte dintre ele. Cel mai mare specimen capturat are o lungime de 28 de centimetri, dar camerele de luat vederi au surprins un altul cu o lungime de 34 cm.
Exemplare de dimensiuni mari au mai fost observate în 1980 pe coasta statului Hawaii. De atunci, ele au mai fost văzute şi în Antarctica, dar niciodată nu păreau să depăşească 10 centimetri în lungime.
În ultimii ani s-a observat că gropile abisale, despre care se crezuse că nu ar putea găzdui viaţă din cauza temperaturilor extrem de scăzute, a întunericului şi a presiunii ridicate, pot fi habitate pentru specii de animale aparte.
„Faptul că un asemenea animal, cu dimensiuni atât de mari, nu a fost observat până acum demonstrează cât de puţine ştim despre abisurile din apropierea Noii Zeelande”, a declarat dr. Ashley Rowden, unul din autorii studiului.